Fórum o podnikání

Diskuse pro podnikatele. Jak podnikat, daně, účetnictví, zákony, živnost, pojištění, finance, dph, osvč, evidence, čssz, vzp, brigády a více...

RSS
9. Září 2010, 05:16 *
Vítej, Host. Prosím přihlaš se nebo se zaregistruj.
Nedostal jsi svůj aktivační email?

Přihlaš se uživatelským jménem, heslem a délkou sezení
Novinky:

Domů   Nápověda Vyhledávání Uživatelé Přihlásit Registrovat  
Jak založit firmu -->
Stran: 1   Dolů
  Tisk  
Autor Téma: První faktura  (Přečteno 553 krát)
0 uživatelů a 1 Host prohlíží toto téma.
MartinJ.
Newbie
*

Zobrazit profil
« kdy: 3. Březen 2010, 22:30 »

Dobrý večer,
jsem čerstvým vlastníkem živnostenského listu a aktuálně budu vystavovat svoji první fakturu. Měl bych kolem toho pár otázek. Budu velice vděčný, pokud mi na ně někdo odpoví.

1) Jsem dobrovolný plátce DPH, tudíž nadpisem mého dokladu bude vždy "Faktura - daňový doklad", ať už vystavuji doklad plátci či neplátci DPH?

2)V jakém tvaru mám uvádět číslo faktury? Například u mé první faktury bude číslo 20100001 nebo 0001 nebo 1 nebo...?

3)Co znamená datum zdanitelného plnění a jaké mám uvádět?

4)Pokud vystavuji fakturu na službu, která mi již byla zaplacena, co uvedu do položky datum splatnosti?

5)Jaký je rozdíl mezi klasickou a zálohovou fakturou (co se týče údajů na faktuře)?

Budu všem vděčný za jakoukoliv odpověď.
Příjemný večer
Jánský
Nahlásit moderátorovi   Zaznamenáno
foi
Jr. Member
**

Zobrazit profil
« Odpověď #1 kdy: 4. Březen 2010, 16:16 »

Blahopřeji k začátku podnikání!

1) Ano

2) Je to vyloženě na Tobě jakou řadu si zvolíš, důležité je aby byla nějak logická a přehledná! Pro mě osobně je nejpřehlednější rok a číslo faktury (Tvé 20100001), pokud počítáš s pár fakturami můžeš mít kračí (201001). Fakt je to jedno, hlavně aby si se v tom vyznal a mělo to logickou návaznost ;-)

3) Např. práci provedeš v březnu, ale fakturu vystavuješ až v dubnu zdanitelné plnění je ale březen! Hraje to roli hlavně při uzávěrce DPH a účetního roku, abys rozlišil jaké faktury kam patří.

4) V podstatě cokoliv, nejsnažší bude nechat datum vystavení. Jen nechápu, jak můžeš vystavovat fakturu zpětně. Leda při hotovnostní platbě, kdy jen doplňuješ fakturu do účetnictví, ale pak je nejlepší uvédst všechny datumy (vystavení, zdaň.plnění i splatnost) v jeden den a to v ten kdy si převzal peníze.

5) V hlavičce: "Zálohová faktura - není daňový doklad" popř. "Proformafaktura - není daňový doklad" a nelze uvédst datum zdaňitelného plnění, protože na jejím základě nevzniká nárok na odpočet ani nepodléhá dani. V podstatě tím že přijmeš (odešleš) zálohu se jen zavazuješ něco provést (koupit), ale ještě si to ani nevyrobil (nedostal), takže to ješně vůbec není Tvůj příjmem (náklad). V podstatě je to jen doklad, kdyby došlo ke sporu, žes ty peníze na základě něčeho odeslal (přijal). Používá se hlavně při styku s neplatiči. Zde je hezky popsán princip:

http://www.podnikatel.cz/diskuse/1493/

hodně štěstí!

MartinJ.
Newbie
*

Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 4. Březen 2010, 19:38 »

Vřele děkuji za odpověď, jenom ke čtvrtému bodu:

Někdy mi klient ze solventnosti a při nižších částkách zaplatí ještě před tím, než mu vystavím fakturu a odešlu svoji práci (jsem programátor). Takže fakturu vlastně tak vystavuji, až když mám platbu na účtě, to znamená zpětně.

Doufám, že v tom není nějaký problém, ale jak takovou situaci jinak řešit?

Ještě k tomu zdanitelnému plnění - pokud tedy posílám klasicky fakturu až se svojí prací zadavateli, datum zdanitelného plnění bude tedy den odeslání?
« Poslední změna: 4. Březen 2010, 19:41 od MartinJ. » Nahlásit moderátorovi   Zaznamenáno
foi
Jr. Member
**

Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 8. Březen 2010, 21:32 »

Rádo se stalo ;-) Kdyby byla nějaká nejasnost klidně se mi ozvi na Skype poradím online :-) (Pavel Foitl České Budějovice)

Vau programování je good byz když sami platí předem :-D Když máš pár faktur měsíčně tak je to ok...já si hned představil, že mě kdyby lidé platili jen tak bez var.symbolů uvedených na fakturách, tak bych to nikdy nedal dohromady :-D

Jj fakturu dělej určitě zpětně. A nejlépe co nejdříve po té co dostaneš peníze na účet a hned ji dej do účetnictví, aby se Ti nerozešli daňová období (myslím abys po roce nezjistil, že Ti kdysi přišli peníze a Ty si z nich neodvedl daně a řešíš to teď  :-) ) .

Správně bys to měl samozřejmě dělat přes tu zálohu, ale myslím si, že je to papírování navíc ;-)

Teď už mě trochu zkoušíš z účta :-)

Raději googl:
"Uskutečnění (zdanitelného) plnění je pojem, který je definován Zákonem o DPH (Zákon č. 235/2004 Sb. v platném znění).
Zjednodušeně řečeno jde o den, kdy je plátce DPH, který uskutečňuje zdanitelné plnění, povinen přiznat DPH na výstupu a naopak kdy je plátce, který zdanitelné plnění přijímá, oprávněn uplatnit odpočet daně.
Uskutečnění zdanitelného plnění definuje pro tuzemská plnění § 21 cit. zákona jako den dodání, popř. den přijetí platby, a to ten den, který nastane dříve."

Pokud se tedy tyto dny liší, musíš se řídit tím, který nastane dříve. V případě že budeš faktury datovat zpětně, ještě před platbou, tak to řešit nemusíš a dáš tam všude stejný den.
Stran: 1   Nahoru
  Tisk  

Skočit na:  

| DAEMON Tools | TVfan.cz - seriály | Horory, záhady, ufo, povídky| Mobilní klimatizace| Odvlhčovač| Nový Zéland| Seriál Mentalista |